Advertisements

Are you ready to test how well you know the history of World War I? or Do you want to have fun learning some interesting and uncommon facts about World War I?

Advertisements

We got you, as these fact-filled World War I trivia questions will expose you to many fascinating facts about World War I forces, battles, and weapons used in fighting World War I.

Hope you are fired up for this, Let’s jump right into it.

World War I Trivia Questions and Answers

1. World War 1 is also known as what?
Answer: The Great War

2. When did the Great War begin?
Answer: 1914

3. World War 1 started with the assassination of the leader of which country?
Answer: Austria

4. How many years did World War 1 last?
Answer: Four years

5. What is the name of the assassinated ArchDuke of Austria who caused World War 1?
Answer: Franz Ferdinand

6. World War 1 was between the central powers and which other side?
Answer: Allied powers

7. During World War 1, which powers did Austria belong to?
Answer: Central powers

8. Which powers did the US belong to during World War 1?
Answer: Allied powers

9. Which powers did the Ottoman empire belong to in World War 1?
Answer: Central powers

10. Which powers did Bulgaria belong to in World War 1?
Answer: Central powers

11. Which powers did France belong to in World War 1?
Answer: Allied powers

12. Which powers did Italy belong to in World War 1?
Answer: Allied powers

13. Which powers did Romania belong to in World War 1?
Answer: Allied powers

14. Which powers won World War 1?
Answer: The Allied powers

15. Before World War 1 broke out, there had been growing tensions in Europe. True or false?
Answer: True

16. The spark that ignited World War 1 was ignited in which place?
Answer: Sarajevo, Bosnia

17. What is the name of the wife of the assassinated Archduke of Austria?
Answer: Sophie

18. What is the name of the person that shot the Archduke of Austria before World War 1?
Answer: Gavrilo Princip

19. The Archduke of Austria was shot on which day?
Answer: June 28, 1914.

20. Austria-Hungary waited to declare war on Serbia until they received the backing of who?
Answer: German leader

21. Which country supported Serbia?
Answer: Russia

22. What is the name of the German leader that secretly pledged his support for Austria-Hungary before World War 1?
Answer: Kaiser Wilhelm

23. The secret support Kaiser Wilhelm declared for Austria-Hungary was known as?
Answer: Blank check assurance

See also  68 Interesting World War 1 Facts

24. During World War 1, on which day did Austria-Hungary declare war on Serbia?
Answer: July 28, 1914

25. How many weeks did it take for Serbia’s Allies to line up against Austria-Hungary?
Answer :1 week

26. Which country drafted the Schlieffen Plan?
Answer: Germany

27. Who was the brain behind the Schlieffen plan?
Answer :Alfred Von Schlieffen

28. Germany began fighting World War 1 on how many fronts?
Answer: 2 fronts

29. During World War 1, on which day did Germans cross the Belgium border?
Answer: August 14, 1914

30. As World War 1 started, Germany invaded France from which country?
Answer: Belgium

31. Germany confronted Russia from which Cardinal point?
Answer: East

32. In the first battle of World War 1, Germany assaulted which heavily fortified city?
Answer: Liege

33. When was the city of Liege captured by Germany during World War 1?
Answer: August 15th, 1914

34. The first battle of the Marne during World War 1 was fought in which year?
Answer: 1914

35. How many days did the first battle of the Marne last?
Answer: 3 days

36. Which country was defeated in the first battle of the Marne?
Answer: Germany

37. During World War 1, Germany wanted a quick victory in France. True or false?
Answer: True

38. The battle of the Somme was fought in which year during World War 1?
Answer: 1916

39. German and French troops suffered close to a million casualties in the battle of Verdun. True or false?
Answer: True

40. The Battle of Verdun was fought in which year?
Answer: 1916

41. Which country lost in the battle of Tannenberg?
Answer: Russia

42. The wife of the leader of the Russians during World War 1 was born in which country?
Answer: Germany

43. There was a Russian revolution during World War 1. True or false?
Answer: True

44. Before World War 1 started, who was the leader of Russia?
Answer: Czar Nicholas II

45. The Russian revolution happened in which year?
Answer: 1917

46. Who was the person that took over from Czar Nicholas II?
Answer: Vladimir Lenin

47. When did Russia reach an armistice with the Central powers?
Answer: 1917

48. At the outbreak of World War 1, did America join the war immediately? Yes or no?
Answer: No

49. Who was the president leading America when World War 1 started?
Answer: President Woodrow Wilson

50. When did Germany declare the waters surrounding the British Isles to be a war zone?
Answer: 1915

51. How Much was budgeted by the Americans for World War 1?
Answer: $250 million

See also  71 Fun Gun Trivia Questions and Answers

52. When did congress pass the bill for the funding of America’s preparation for World War 1?
Answer: February 1917

Advertisements

53. On which day did the US declare war on Germany during World War 1?
Answer: April 2, 1917

54. The allied forces tried to invade Gallipoli in which year?
Answer: 1915

55. During the Gallipoli campaign, the Allied forces had how many casualties?
Answer: About 250 thousand

56. The first battle of the Isonzo took place when?
Answer: Late spring of 1915

57. The 12th battle of Isonzo is also known as?
Answer: Battle of Caporetto

58. The twelfth battle of Isonzo took place in which year?
Answer: 1917

59. Before World War 1, which country had superior sea power?
Answer: Great Britain

60. The battle of Dogger Bank happened in which year?
Answer: 1915

61. What is the name of the boat that gave the Germans a good advantage on the sea during World War 1?
Answer: The U-boats

62. The biggest naval engagement during World War 1 was?
Answer: The battle of Jutland

63. The majority of German’s naval strategies relied on which set of vessels?
Answer: U-boats

64. The battle of Jutland was fought in which year?
Answer: 1916

65. Which country won the battle of Jutland?
Answer: Great Britain

66. World War 1 was the first major conflict to harness the power of planes. True or false?
Answer: True

67. World War 1 was the first major conflict with the highest number of tank use. True or false?
Answer: False

68. Germany won the battle of Jutland later on. True or false?
Answer: False

69. The navy of Great Britain had an official name during World War I  and it was?
Answer: British Royal Navy

70. Before World War 1, the first machine guns were successfully minted on planes in which year?
Answer: 1912

71. What is the name of the plane that provided a solution to the machine gun installation difficulties?
Answer: The Morane-Saulnier L

72. Which of the powers debuted the first two-engine bomber?
Answer: Allied powers

73. When was the first two-engine bomber launched?
Answer: 1915

74. Germany’s Gotha G. V. was first introduced in which year?
Answer: 1917

75. During the end of World War 1, the Allies were producing five times more aircraft than the Germans. True or false?
Answer: True

76. The Royal Air Force was created in which year?
Answer: 1918

77. The Royal Air Force belonged to which country?
Answer: Britain

78. The Royal Air Force was the first to be separated from the navy or army. True or false?
Answer: True

See also  61 Fun and Surprising World War 2 Facts

79. The last German offensive during World War 1 was in which year?
Answer: 1918

80. The second battle of Marne was fought in which year?
Answer: 1918

81. By the time World War 1 began, how many all-black regiments did the US military have?
Answer: Four

82. The first African-American soldiers the US had were segregated to menial jobs, true or false?
Answer: True

83. The US military formed how many black combat units in 1917?
Answer: two

84. The Meuse-Argonne campaign happened in which year?
Answer: 1918

85. Between the 92nd and 93rd divisions of the US military, which of them had more success in World War 1?
Answer: 93rd division

86. Who was the American commander of expeditionary forces?
Answer: John Pershing

87. The Harlem fighters were from which country’s military?
Answer: The US military

88. What is the estimated number of African-American soldiers that served during World War 1 in different capacities?
Answer: More than 350 thousand

89. The Harlem fighters came from which division of the US military?
Answer93rd division

90. Which African American division did France give the Croix de Guerre award?
Answer: 93rd division

91. The Turks signed a treaty with the Allies in which year during World War 1?
Answer: 1918

92. Austria-Hungary reached an armistice with the Allied powers in which month in 1918?
Answer: October

93. Germany seek an armistice from the Allies on which day?
Answer: November 11th, 1918

94. The Paris peace conference was held in which year?
Answer: 1919

95. Which country was famous for having the 15-cm artillery shell?
Answer: Germany

96. The Paris peace conference was to put a stop to future conflicts. True or false?
Answer: True

97. The treaty of Versailles was signed on which day?
Answer :28th June 1919

98. After the war, was Germany in The League of nations? yes or no?
Answer: No

99. The country that first made the declaration of war during World War 1 was Serbia. True or false?
Answer: False

100. Archduke Franz was assassinated in Belgrade. True or false.
Answer: False

101. During President Wilson’s speech after World War 1, what name did he call the achieved “peace”?
Answer: Peace without victory

I hope you enjoyed these World War I Trivia Questions. Please leave a comment below and share if you like the content. Check out 61 Interesting And Surprising Geography Facts Also, check out more 142 History and Wars Trivia Questions and Answers

Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.