Advertisements

Photo: buyusa.gov


Are you ready to test how well you know Alabama? or Do you want to have fun learning some interesting and uncommon facts about Alabama? We got you, as these fact-filled trivia questions will expose you to many fascinating facts about Alabama.

Advertisements

Be ready for fun, as we have lined up easy and difficult Alabama Trivia questions that will expose you to the culture, geography, politics, and history of the beautiful state of Alabama, some you will know others you will be happy to find out.

You can check out our 30 Interesting U.S Trivia Quizzes Video on YouTube

1. What is Alabama’s state nickname?
Answer- Heart of Dixie

2. What is the largest river in Alabama state?
Answer- Tennessee River

3. The world’s first electric trolley system opened in which Alabama city in 1886?
Answer- Montgomery

4. What three minerals necessary for iron smelting were found in abundance in the mountains around Birmingham, Alabama?
Answer- Iron Ore, Coal, Limestone

5. What is the name of the performances Tuscumbia hosts Every year in the summertime?
Answer- The Miracle Worker”

6. Alabama boasts the longest ______ east of the Mississippi.
Answer- natural bridge

7. What was found in Russell Cave in Bridgeport, Alabama in 1953?
Answer- prehistoric human remains

8. Which Alabama city is home to NASA’s Marshall Space Flight Center?
Answer- Huntsville

9. Which major European car manufacturer built their first assembly factory in Alabama, between Birmingham and Tuscaloosa?
Answer- Mercedes Benz

10. Since becoming its territory, how many capitals has Alabama had?
Answer- 5
11. What is the state nut of Alabama?
Answer- Pecan

See also  51 Interesting Kansas Trivia Questions and Answers

12. The Alabama Gulf Coast is also known as what?
Answer- Redneck Riviera

13. What is Alabama’s state saltwater fish?
Answer- Tarpon

14. Who was the first governor of Alabama?
Answer- William Wyatt Bibb

15. Its name is taken from a Creek Indian word. What is the tallest mountain in Alabama?
Answer- Cheaha Mountain

16. Something happened in Elmore County, Alabama that formed a crater almost five miles wide; what was it?
Answer- a meteorite impact

17. The oldest Mardi Gras celebration in America is held in what Alabama city?
Answer- Mobile

18. When Auburn University first opened what was it called?
Answer- East Alabama Male College

19. Fort Payne is the gateway to a national preserve that shares the name of a river and a canyon. What is the Name of the river?
Answer- Little River

20. What is Alabama’s highest point?
Answer- Cheaha Mountain

21. What is Alabama’s principal industry?
Answer- Forestry
22. What city was Kate Jackson, the actress, born in?
Answer- Birmingham

23. How many state parks does Alabama have?
Answer- 24

24. One of the major attractions in Gadsden is named for the Native American maiden Noccalula. What is this attraction?
Answer- A waterfall

25. What historical landmark in Decatur was used as a hospital during the Civil War?
Answer- The Old State Bank

Advertisements

26. Alabama is located in the southeastern part of the United States, bordered by Tennessee to the north, and what to the east?
Answer- Georgia

27. The town of Enterprise, Alabama has a monument to something that made life difficult for local farmers. What is it?
Answer- boll weevil

See also  51 Interesting Alaska Trivia Questions and Answers

28. What rank is Alabama in size among the US States?
Answer- 30th

29. The word Alabama is believed to have come from what language?
Answer- Choctaw

30. In the 16th century who were the first Europeans to reach Alabama?
Answer- Spanish

31. In the 20s, what was the basis for Birmingham’s economy?
Answer- Heavy industry and mining

32. The city of Alabama has four National Forests: Conecuh, Talladega, Tuskegee, and what?
Answer- William B. Bankhead

33. What famous composer was born in Florence, Alabama in 1873?
Answer- W. C. Handy

34. The Alabama Gulf Coast is also known as what?
Answer- Redneck Riviera

35. Alabama is located in the middle of the what?
Answer- Bible Belt

36. Alabama, is one of the most religious states in the US, with about 58% of the population doing what regularly?
Answer- Attending church

37. Alabama has the world’s longest what?
Answer- constitution

38. Ladd-Peebles Stadium in Mobile is the home of what football team?
Answer- University of South Alabama

39. The Kymulga Room in DeSoto caverns was used as a ______ during Prohibition.
Answer- speakeasy

40. By the 1920s Birmingham experienced such rapid growth that it was called?
Answer- The Magic City.

41. Most of the Native American tribes were removed from the state after the passage of ________ by Congress in 1830.
Answer- The Indian Removal Act.

42. What was the nickname given to the Alabama troops in the confederate army?
Answer- Yellowhammer.

43. The state of Alabama is one of the few places on the planet that has a secondary what?
Answer. Tornado season

See also  50 Interesting Arkansas Trivia Questions and Answers

44. What is the state motto of Alabama?
Answer- Audemus Jura nostra defendere

45. When did Alabama make Christmas a holiday?
Answer- 1836

46. What is the state dessert of Alabama?
Answer- Lane cake

47. Most of the native American tribes were removed from Alabama after the passage of “The congress”?
Answer- Indian removal act

48. What actor born in Alabama in 1980, made his film debut in “coach carter” and then he got his breakthrough role in the 2006 dance film “step up”.
Answer- Channing Tatum

49. What largest cast iron status in the world and the city symbol of Birmingham Alabama, that depicts what Roman god of fire and forge?
Answer- Vulcan

50. In what city is the annual memorial day Alabama jubilee hot air balloon classic held?
Answer- Decatur

51. What man, who spent almost 50 years teaching at the Tuskegee Institute in Alabama, defined 300 new uses for the common peanut?
Answer- George Washington Carver.

Hope you enjoyed these Alabama Trivia Questions. Please leave a comment below and share if you like the content. Check out 101 General Knowledge Trivia Questions and Answers – Part 1 here. Check out 51 Interesting United States (US) Trivia Questions and Answers

Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.