Advertisements

Rendered image of Arizona's State Capitol in Phoenix. The original Classical Revival building was the seat of Arizona's Territorial government until Arizona became a state in 1912. The 1901 portion of the Capitol is now maintained as the Arizona Capitol Museum. Image: Google


Are you ready to test how well you know Arizona? or Do you want to have fun learning some interesting and uncommon facts about Arizona? We got you, as these fact-filled trivia questions will expose you to many fascinating facts about Arizona.

Advertisements

Be ready for fun, as we have lined up easy and difficult Arizona Trivia questions that will expose you to the culture, geography, politics, and history of the beautiful state of Arizona, some you will know others you will be happy to find out.

1. How many counties are in Arizona?

Answer- 15

2. Which National Park has a north and south rim, with a big hole in between?

Answer- The Grand Canyon

3. Like some other southwestern U.S. states, Arizona has an easily seen meteor crater. What is its simple-sounding official name?

Answer- Meteor Crater

4. In 1968, the Colorado River Basin Project Act authorized the construction of the Central Arizona Project. What structure was built?

Answer- A 336-mile-long canal

5. What movie actor was killed in a car accident in Florence, Arizona, in October 1940?

Answer- Tom Mix

6. Which city was the Territorial capital until 1889?

Answer- Prescott

7. What nickname is Arizona best known as?

Answer- The Grand Canyon State

8. A phoenix is a legendary mythical bird that flew out of the ashes of a fire. How did Phoenix, Arizona get its name?

Answer- In the 1860s a new town emerged from the ruins of a former civilization

9. The San Francisco Peaks, the White Mountains, Mount Lemmon, and Bill Williams Mountain all have features not usually associated with Arizona. What can be found at these places?

See also  51 Interesting Alaska Trivia Questions and Answers

Answer- Ski areas

10. Which Arizona city is home to the largest flowering rose bush in the world?

Answer- Tombstone

11. Who is credited with naming both Phoenix and Tempe?

Answer- Daryll Dupa

12. Arizona’s State Motto

Answer- God Enriches

13. The Morenci Mine is a large open pit mine in Greenlee County, Arizona. What is mined there?

Answer- Copper

14. What claim to fame does Lake Mead on the Nevada/Arizona border have?

Answer- Largest reservoir in the U.S.

15. What is the state flower of Arizona?

Answer- Saguaro Cactus Blossom

16. The small community of Colorado City, Arizona is renowned for its:

Answer- Polygamy

17. What river flows through the Grand Canyon?

Answer- Colorado

18. Which President signed the documents that made Arizona into a state?

Answer- William Howard Taft

19. What year did Arizona achieve statehood?

Answer- 1912

20. The London Bridge which was located across the River Thames was bought, deconstructed, and rebuilt in what city of Arizona?

Answer- Lake Havasu City

21. Phoenix’s economy up until WWII was based on agriculture and natural resources. The mainstays of this production were cotton, cattle, citrus, and _____?

Answer- Copper

22. How did the United States acquire the land that would become Arizona?

Answer- Treaty of Guadalupe Hidalgo

23. Arizona’s first state park was established in 1958 at a location that 150 years earlier was the site of the first European settlement in Arizona. Which location is it?

Answer- Tubac

24. What is the state amphibian?

Answer- Arizona Tree Frog

25. Aerosmith has enjoyed a Sedona Sunrise. In what canyon might they have been standing?

Advertisements
See also  87 Fun USA History Trivia Questions and Answers

Answer- Oak Creek Canyon

26. This city’s name means garlic in Spanish and is roughly halfway between Tucson and Yuma. What city is this?

Answer- Ajo

27. What is the state fish?

Answer- Apache Trout

28. Nearly 25% of present Arizona was acquired from Mexico in 1854. This acquisition is referred to as:

Answer- The Gadsden Purchase

29. What hotel, an Arizona landmark, is nicknamed the ‘Jewel of the Desert’?

Answer- Arizona Biltmore

30. Lake Mohave is on the border between Arizona and what other US state?

Answer- Nevada

31. What would you find at The Boneyard in Tucson, Arizona?

Answer- Thousands of planes

32. North of Tucson you go up State Highway 77 and visit Biosphere Two. You travel a few more miles northeast on the road to a small town at the base of the Santa Catalina Mountains. What town is this?

Answer- Oracle

33. This city is located next door to Ft. Huachuca and was originally named after one of its early founders, Oliver Fry. What city is this?

Answer- Sierra Vista

34. In 1863, Arizona was made a territory in its own right. Before the formation of Arizona Territory, what political subdivision did it belong to:

Answer- New Mexico Territory

35. These prehistoric people, known for their red-on-buff pottery, inhabited the south and central Arizona from about 1 to 1450.

Answer- Hohokam

36. What are the official state colors?

Answer- Blue and Gold

37. Arizona borders two states of Mexico. They are Baja California, and…?

Answer- Sonora

38. What item was purchased from England and rebuilt at Lake Havasu City in 1971?

See also  51 Interesting United States (US) Trivia Questions and Answers

Answer- London Bridge

39. What is the state mammal?

Answer- Ringtail

40. In what Arizona city can you visit Standin’ on the Corner Park?

Answer- Winslow

41. Which Arizona State Park was officially opened to the public in 1999 after years of secrecy?

Answer- Kartchner Caverns

42. The oldest continuously inhabited community in North America is:

Answer- Oraibi

43. Winfield Scott, for whom the town of Scottsdale was named, was a noted _______.

Answer- Army chaplain

44. What is Arizona’s state song?

Answer- “Arizona”

45. How many states border Arizona?

Answer- 6

46. How would you refer to a person from Arizona?

Answer- Arizonan

47. Which Arizona city was the London Bridge rebuilt in?

Answer- Lake Havasu City

48. Arizona is home to the village of Supai. What type of transportation is used for mail delivery in Supai?

Answer- Mule.

49. What is the state’s official neckwear?

Answer- Bola tie.

50. What is it unlawful to refuse someone in Arizona?

Answer- A glass of water

51. Arizona is roughly the size of which European country?

Answer- Italy

Hope you enjoyed these Arizona Trivia Questions. Please leave a comment below and share if you like the content. Check out 101 General Knowledge Trivia Questions and Answers – Part 1 here. Check out more Country Trivia questions at https://www.funsided.com/category/country-trivia/

Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.