Advertisements

Mario Tama/Getty Images


Are you ready to test how well you know California? or Do you want to have fun learning some interesting and uncommon facts about California? We got you, as these fact-filled trivia questions will expose you to many fascinating facts about California.

Advertisements

Be ready for fun, as we have lined up easy and difficult California Trivia questions that will expose you to the culture, geography, politics, and history of the beautiful state of California, some you will know others you will be happy to find out.

1. In which region of the USA the California state located?

Answer- Pacific region

2. Which state of the USA is most populous?

Answer- The California state

3. Do you know the name of the capital of California?

Answer- Sacramento

4. Which is the most populous city in California?

Answer- Los Angeles

5. When did California become a state?

Answer- September 9, 1850

6. Do you know the highest elevation in California?

Answer- Mount Whitney

7. Which place is considered the hottest and driest place in the United States?

Answer- California

8. What are the most common nicknames in California?

Answer- The Golden State

9. What is the time zone format of California?

Answer- UTC-08-00 (PST)

10. Do you know the USPS abbreviation for California?

Answer- CA

11. Which fish is most famous in California?

Answer- Golden trout

12. California’s economy is the world’s number one sub-national economy in the world. Do you know the worth?

Answer- $3.0 Trillion
13. What was discovered in 1848 at Sutter’s Mill?

See also  50 Interesting Arkansas Trivia Questions and Answers

Answer- Gold

14. Yerba Buena was the original name of which California City?

Answer- San Francisco

15. In 1821 California was part of which country?

Answer- Mexico

16. After which war California became part of the USA?

Answer- After the Mexican-American war

17. The explorer of the west coast (current Mexico) Francisco de Ulloa belonged to which country?

Answer- Spain

18. Who was the first European in California?

Answer- Juan Rodriguez Cabrillo

19. In which book Pattie wrote his adventures in California?

Answer- The Personal Narrative

20. Where the Monterey Bay located?

Answer- On the Coast of the United State of California

21. What is the unofficial name of Alta California?

Answer- Nueva California

22. What were the primary exports of California?

Answer- Hides and tallow

23. In what century was the romance novel that California got its name from written?

Answer- 16th Century romance novel written by a Spanish author named Garcia Ordonez de Montalvo

24. Which state is in the north of California?

Answer- Oregon

25. Which people were discriminated against in the constitution developed in 1879?

Answer- Chinese

26. Which political party gained strength in California during the Great Depression era?

Advertisements

Answer- The Democratic party

27. The national parks of the state are devoted to what?

Answer- For the preservation of nature and natural resources

28. How many cities are there in the state?

Answer- Fifteen

29. How many state parks are there here?

Answer- 280

30. What is the average life expectancy for CA residents?

See also  51 Interesting Louisiana Trivia Questions and Answers

Answer- 80.8 years

31. Can you name the 4 major US TV broadcast networks with production facilities in CA?

Answer- ABX, NBC, CBS, and Fox

32. Can you name the rival LA street gang of “Crips”?

Answer- blood

33. What animal is featured on the official flag of California?

Answer- Brown Bear

34. What kind of animal is raised more in CA than in any other state in the U.S?

Answer- Turkey

35. How much of the fresh fruit produced in the US comes from California?

Answer- Half
36. If California were a country, where would its economy rank in the world?

Answer- The 9th largest

37. California has more forestland than any other state except what state?

Answer- Alaska

38. What is the south-central desert is named?

Answer- The Mojave

39. In what year did Disneyland open in California?

Answer- 1955

40. The state flower of California is what?

Answer- The poppy

41. The largest national park outside of Alaska is in California. What is it called?

Answer- Death Valley National Park

42. What does the California State Water project do?

Answer- Diverts water from northern to southern California

43. What roams around Disneyland at night to keep rodents away?

Answer- 200 feral cats

44. In California, the two most prominent rivers are the Sacramento River and what other river?

Answer- The San Joaquin River.

45. The Golden State was the first to ban what in workplaces, bars, and restaurants in 1998.

Answer- smoking

46. In the early 1800s imperial Russia established a trading post at what location?

See also  51 Interesting United States (US) Trivia Questions and Answers

Answer- fort ross

47. How many counties are there in California?

Answer- 58

48. What is California’s state motto?

Answer- Eureka

49. What is the most popular food in California?

Answer- Dungeness crab, shrimp, and swordfish

50. What was the strongest factor in developing California?

Answer- The 21 missions by Serra and his successors.

51. When was the worst wildfire in California
Answer- AUGUST COMPLEX (2020)

Hope you enjoyed these California Trivia Questions. Please leave a comment below and share if you like the content. Check out 101 General Knowledge Trivia Questions and Answers – Part 1 here. Check out more Country Trivia questions at https://www.funsided.com/category/country-trivia/

Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.