Photo: sporcle.com


Do you consider yourself to be an art and literature enthusiast? Do you know in which museum are your paintings? These arts and painting trivia questions were created around painters, museums, art techniques, art movements, celebrated paintings, and works of art across the globe, sculptures.

Some of these art and literature questions are easy, while others are more challenging. But be sure to learn a lot. So, go ahead and test your knowledge and see how much you know your arts!

1. Which European landmark is famous for a painting on its ceiling depicting God creating Adam?
Answer: Sistine Chapel.

2. Which celebrity is honored by the MET museum in New York, with a marble statue of her as she is pregnant?
Answer: Rihanna.

3. What is the world’s largest art museum, as defined by available gallery space?
Answer: Le Louvre, Paris.

4. What are the two most famous paintings of Leonardo da Vinci?
Answer: The Last Supper and the Mona Lisa.

5. Where is Michelangelo’s sculpture David located?
Answer: It is found in the Galleria dell’Accademia.

6. Arts and sculpture, architecture, music, painting, and even literature were once considered Olympic sports. Can you tell what years they were featured?
Answer: Between the years 1912 and 1948.

7. In which city can you find Leonardo da Vinci’s ‘Last Supper’ painting?
Answer: Milan, Italy.

8. What animal often symbolizes peace in art?
Answer: The dove. Pablo Picasso, for example, painted a dove for the World Peace Conference held in 1951.

9. Which famous church opened in 1626 is home to numerous pieces by Michelangelo and Bernini?
Answer: St Peter’s Basilica.

10. What are the names of the 3 most famous Italian artists?
Answer: Pablo Picasso, Leonardo da Vinci and Caravaggio.

11. Which artist painted The Persistence of Memory?
Answer: Salvador Dali.

12. What was the subject of the earliest known paintings?
Answer: Animals.

13. Which French artist is famous for using “living brushes”, paint-covered live models pressing themselves against his canvases, leaving impressions of their bodies?
Answer: Yves Klein.

14. How many women are on Les Demoiselles d’Avignon by Pablo Picasso?
Answer: 5

15. Which color is the dress the woman wears in The Arnolfini Portrait by Jan Van Eyck?
Answer: Green.

16. What Dutch artist is known for lithographs and woodcuts that use realistic details and geometry to create bizarre conceptual and optical effects?
Answer: M.C. Escher.

See also  71 Interesting Facts about Top Museums in the World

17. Was the Mona Lisa painted to be smiling?
Answer: Yes.

18. How many paintings did Van Gogh sell during his lifetime?
Answer: 1

19. Which artist uses musical terms such as nocturne, arrangement, symphony, and harmony, to describe his paintings, and emphasize the analogy between color and music?
Answer: James Whistler.

20. Also known as ‘The Bean’, what is the name of the stunning silver sculpture which happens to be a landmark of Chicago, created by Sir Anish Kapoor?
Answer: The Cloud Gate.

Check out how the oldest human footprints known to man were discovered and uncover more Archaeological Facts And Discoveries

21. What is the world’s largest art deco statue of Jesus?
Answer: The Christ the Redeemer statue, Brazil.

22. In which European city is the Prado Art Gallery?
Answer: Madrid.

23. The Angel of the North is by which British sculptor?
Answer: Antony Gormley.

24. What is the name of the woman representing the French Republic in the painting Liberty Leading the People by Eugène Delacroix?
Answer: Marianne.

25. Who was the first famous artist of the Italian Renaissance?
Answer: His name was Masaccio. He died when he was only 26.

26. Which famous American painter of the 20th century, is known for her large-scale painting of poppies?
Answer: Georgia O’Keeffe.

27. What is the alternative title for the Mona Lisa?
Answer: La Gioconda.

28. How many clocks are in The Persistence of Memory by Salvador Dali?
Answer: Three.

29. Salvador Dali was a 20th-century Spanish artist who worked during the Renaissance. True or False?
Answer: False. He wasn’t part of the Renaissance. He was the creator of playful, surrealistic paintings.

30. In which museum can you find The Birth of Venus by Sandro Boticelli?
Answer: Uffizi Museum in Florence.

31. The picture of a couple kissing on a street in Paris titled Kiss by the Hôtel de Ville (1950), has since become one of the most reproduced photographs of all time. Who took this photo?
Answer: Robert Doisneau for Life magazine,

32. What was the only painting of Vincent Van Gogh that was officially sold on record before his suicide?
Answer: “The Red Vineyard near Arles”.

33. Who painted the ‘American Gothic’?
Answer: Grant Wood.

See also  101 Top Fascinating Archaeological Facts And Discoveries

34. Which art museum is the famous painting of the coronation of Napoleon as Emperor and the coronation of his wife Josephine as Empress?
Answer: Louvre Museum.

35. Which influential artist of the first half of the 20th century is said to have learned how to draw before he even learned to walk?
Answer: Pablo Picasso.

36. Which Leonardo da Vinci’s painting has its own mailbox in the museum where it is kept? And why?
Answer: The Mona Lisa, because she receives a ton of love letters and fan mail from all over the world.

37. Pablo Picasso is known as the pioneer of what art movement?
Answer: Cubism.

38. Which painting by Vincent Van Gogh depicts the view from the east-facing window of his asylum room at Saint-Rémy-de-Provence?
Answer: The Starry Night.

39. Who painted ‘Girl with a Pearl Earring’?
Answer: Johannes Vermeer.

40. What artist is known for the sculptures, The Thinker, The Kiss, and The Gates of Hell?
Answer: Auguste Rodin.

41. In what century was the Sistine Chapel’s ceiling painted by Michelangelo?
Answer: 15th century.

42. French artist Paul Gauguin was known for portraits and landscapes of what tropical region?
Answer: Tahiti.

43. Which Mexican artist famously painted self-portraits with a distinctive unibrow?
Answer: Frida Kahlo.

44. What type of paint commonly used in fine art is the slowest to dry?
Answer: Oil paint.

45. Dutch painter Vincent van Gogh famously cut off what part of his body in 1888?
Answer: His left ear.

46. What American artist is best known for his work in Abstract Impressionism?
Answer: Jackson Pollock.

47. Who painted the Goldfinch?
Answer: Carel Fabritius.

48. How long did it take to paint the ‘Last Supper?
Answer: 3 years.

49. “The Starry Night” by Vincent van Gogh is an example of what art movement?
Answer: Expressionism.

50. What type of paint is made from pigments and plastics?
Answer: Acrylic paint.

51. Which painting of a woman’s head is known as one of the oldest known representations of the human head. and is probably about 25,000 years old?
Answer: The Venus of Brassempouy.

52. Alfred Steiglitz was a champion of what type of photography?
Answer: Pictorialism, a style that likened photographs to paintings.

53. What is the name of the nanny in Chicago who was a closet street photographer who never exhibited her photographs in her lifetime, until 2007 when her large archive of work created in the mid-20th century, was discovered after being bought at an auction?
Answer: Vivian Maier.

See also  71 Monuments And Architecture Trivia Questions And Answers

54. Who invented the “rayograph”?
Answer: Man Ray.

55. Who painted The Scream in 1893?
Answer: Edvard Munch.

56. What was the man in the ‘American Gothic’ painting holding?
Answer: A pitchfork.

57. Rene Magritte’s ‘The Son of Man’ depicts a man in a suit and bowler hat. Which fruit is covering his face?
Answer: An apple.

58. The 2019 Turner prize was not won by a single individual. the prize was split four ways between the four artists who was shortlisted. What are their names?
Answer: Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock, Oscar Murillo, and Tai Shani.

59. A bronze bust of a Portuguese footballer was mocked online after its reveal in 2017. Who was the statue meant to resemble?
Answer: Cristiano Ronaldo.

60. Which Charlie’s Angel star is also an artist, whose paintings have been shown at the Lincoln Centre in New York?
Answer: Lucy Liu.

61. Which British artist is known for an exhibit that featured a tiger shark preserved in formaldehyde?
Answer: Damien Hirst.

62. Lucian Freud painted a naked portrait of which English supermodel in 2002?
Answer: Kate Moss.

63. Andrew Wyeth’s 1948 painting ‘Christina’s World’ is of a real house in which the US states?
Answer: Maine.

64. Which American artist created the blue and red Barack Obama “Hope” poster?
Answer: Shepard Fairey.

65. Who is the Flemish painter who perfected the new technique of painting in oils, and produced mostly portraits and religious subjects on wooden panels?
Answer: Jan van Eyck.

66. Made of glass and metal, who designed the pyramid standing before the Louvre Museum?
Answer: I.M. Pei.

67. Which American sculptor and architect designed the Vietnam Veterans Memorial in Washington, D.C?
Answer: Maya Lin.

68. What is cloisonnism?
Answer: A post-Impressionist style characterized by vivid areas of color separated by dark contour lines.

69. Early photographers made their images on which of these materials?
Answer: Glass.

70. Acetone is paint. True or False?
Answer: False.

Hope you enjoyed these Arts And Painting trivia questions and answers. Please leave a comment below and share if you like the content. Check out 71 Monuments And Architecture Trivia Questions And Answers


Leave a Reply

Your email address will not be published.