Illustration by Muryum Muhmoodullah


The Olympics are the most famous international sporting event of the year. These 71 Olympics Trivia Questions and Answers are an amazing selection of Olympics trivia questions, many of which go way back to the beginning of the Olympics, it also includes some fascinating events and sports stars. Do you remember the special events that have happened in your favorite Olympic sports events, the Greek gods that the ancient Olympics were dedicated to, and the famous Olympians of all times? Get your sports groove on and feel the heat these special Olympics trivia questions bring to you. Let’s go!

1. Which organization is the governing body of the Olympic Games?
Answer: International Olympic Committee.

2. What is the Olympic motto?
Answer: Faster, Higher, Stronger.

3. In which country did the Olympics originate?
Answer: Greece.

4. How often are the Olympic games held?
Answer: Every four years.

5. What date were the first known Olympic games held?
Answer: 776 B.C.

6. What are the colors of Olympic rings?
Answer: Blue, yellow, black, green, and red.

7. What do the Olympic rings represent?
Answer: It represents the 5 continents where the participants come from Africa, the Americas, Asia, Europe, and Oceana.

8. What are the five official Olympic values?
Answer: Joy of effort, fair play, respect for others, the pursuit of excellence, and balance between body, will, and mind.

9. How old was the oldest Olympic medal winner?
Answer: 72 years old.

10. How many grams of gold are Olympic gold medals made of?
Answer: Six grams.

11. An Olympic gold medal is made mostly of what metal?
Answer: 92.5% of silver.

12. What is the Latin motto for the Olympics?
Answer: “Citius, Altius, Fortius.”

13. Which Winter Olympic sports were originally part of the Summer Olympics?
Answer: Ice hockey and figure skating.

14. Which city has hosted the Olympics three times?
Answer: London.

15. When was the last Olympic medal made of solid gold awarded?
Answer: 1912.

16. Which set of athletes enter last in the Parade of Nations at the opening ceremony of the Olympics?
Answer: The host country.

17. The first modern-day Olympics were held in what year?
Answer: 1896.

See also  71 Fun World Cup Trivia Questions and Answers

18. What is the name of the American athlete with a wooden leg who won six gymnastics medals at the 1904 Olympics?
Answer: George Eyser.

19. How old was the youngest Olympic champion?
Answer: 14

20. Who was the first Black athlete to win gold in the Winter Olympics?
Answer: Vonetta Flowers.

21. Which member of the British royal family won an Olympic medal?
Answer: Zara Tindall.

22. The ancient pentathlon Olympic event was a combination of which sports?
Answer: Discus, javelin, long jump, running, and wrestling.

23. What is the name of the woman who became the first Olympic athlete to win gold twice 20 years apart?
Answer: Brigit Fischer.

24. Which ancient Greek athlete won 12 titles across four consecutive Olympics?
Answer: Leonidas of Rhodes.

25. How long did the longest wrestling match in Olympic history last for?
Answer: 11 hours and 40 minutes.

26. What is the lowest-populated country to win a medal at the Summer Olympic Games?
Answer: Bermuda.

27. What was the punishment for breaking the rules in the ancient Greek Olympic Games?
Answer: Public whipping and/or fines.

28. The Olympics were suspended for 36 hours after a terrorist attack in which city’s Olympic Village?
Answer: Munich.

29. In the ancient Greek Olympics, what did wrestlers use on their bodies to keep sand out of pores?
Answer: Oil.

30. In what year were women first permitted to compete in the Olympics?
Answer: 1900.

31. When was electronic timing first used as the official time for the Olympics?
Answer: 1968.

32. What is the name of the first female Olympic champion?
Answer: Hélène de Pourtalès.

33. There is a place where wealthy winners of the ancient Greek Olympics could erect statues of themselves. Where is the place?
Answer: The Olympia Altis Grove.

34. Known as the most decorated gymnast in the United States, with a total of 19 Olympic and world championship titles, she took this title from Shannon Miller. Who is she?
Answer: Simon Biles.

35. Which of the Olympics opening ceremonies was organized by Walt Disney?
Answer: 1960 Winter Olympics.

36. Which comedian appeared in the 2012 London Olympic Games opening ceremony?
Answer: Rowan Atkinson (Mr. Bean).

See also  86 Fun Sports Trivia Questions and Answers

37. When was the first time the Olympic Games could be viewed on mobile devices?
Answer: 2006.

38. Which was the first Latin American city to host the Olympics?
Answer: Mexico City.

39. For some reason, the Olympics did not hold 4 times when there were supposed to. Which four years have seen the Olympics canceled?
Answer: 1916, 1940, 1944, and 2020.

40. In which city did Muhammad Ali light the Olympic Cauldron?
Answer: Atlanta.

41. Who was the first American woman to win an Olympic event?
Answer: Margaret Abbott.

42. Which new sports debuted at the 2021 Olympic Games in Tokyo?
Answer: Skateboarding, surfing, sport climbing, and karate.

43. The 1904 Olympic Games that took place in St. Louis coincided with which other major event in the city?
Answer: World’s Fair.

44. Which city was the first to fly the Olympic flag?
Answer: Antwerp, Belgium.

45. Which dog breed was the first official Olympic mascot?
Answer: Dachshund.

46. Who was the first woman that earned the privilege to light the Olympic Cauldron?
Answer: Enriqueta Basilio.

47. In what city is the Olympic Torch lit each year?
Answer: Olympia, Greece.

48. What is the Olympic Torch used to light?
Answer: The Olympic Cauldron.

49. Which two Black American gold and bronze medal-winning athletes were expelled from the Olympic village for protesting racial segregation during the 1968 Olympics?
Answer: Tommie Smith and John Carlos.

50. Which ancient Greek mythical figure is said to have founded the Olympics?
Answer: Heracles (Roman name, ‘Hercules’).

51. Which host city was the first to use artificial snow in the Winter Olympics?
Answer: Lake Placid, New York.

52. Which country in the world has hosted the most Olympic Games?
Answer: United States.

53. The Olympic torch is a tribute to the fire that burned throughout the ancient Greek Olympic games in honor of which goddess?
Answer: Hestia.

54. Which Roman emperor declared himself the winner of an Olympic chariot race, even though he fell out of his chariot?
Answer: Emperor Nero.

55. How many countries compete in the Olympics?
Answer: 206

56. Cricket is an Olympic sport. True or False?
Answer: False.

57. The most decorated Paralympic athlete of all time is Trischa Zorn-Hudson. How many medals has she won?
Answer: 55

See also  71 Interesting Hockey Trivia Questions and Answers

58. Is Spanish an official language of the Olympics?
Answer: No.

59. Which Olympic athlete won a medal for being the only one not to crash during a race?
Answer: Steven Bradbury.

60. What was the prize given to winners during the Ancient Olympics?
Answer: An olive branch wreath.

61. With 23 medals to his credit and famously known as the greatest swimmer of all time, he is the most decorated Olympian of all time. Who is he?
Answer: Michael Phelps

62. The Olympics held in Ancient times were in honor of which Greek god?
Answer: Zeus

63. Which Olympic host city became the first city ever to organize both summer and winter Olympics?
Answer: Beijing

64. Which was the first Olympic Games where all the participating countries sent female athletes?
Answer: London, 2012

65. In which Olympic event did the athletes that won gold, silver, and bronze in Rio Olympics repeat the feat and win gold, silver, and bronze again in the same order, in Tokyo?
Answer: The men’s shot put competition.

66. Only three nations have taken part in every edition of the Olympic Games, both winter and summer. What are their names?
Answer: France, Great Britain, and Switzerland.

67. What is the name of the sporting legend, who is an eight-time Olympic gold medalist and the only sprinter to win Olympic 100m and 200m titles at three consecutive Olympics?
Answer: Usain Bolt.

68. During the 1932 Summer Olympics, what error was made in the men’s 3000 meters steeplechase event?
Answer: The athletes ran an extra lap due to a mistake from an official.

69. Which country won the most medals at the Winter Olympics?
Answer: Norway

70. Why was the 1916 Summer Olympics canceled?
Answer: It was because of World War I

71. Where will the 2024 Paralympics be held?
Answer: Paris

Did you enjoy these fun Olympics trivia questions? Please leave a comment below and share if you like the content. Do you know that Wife Carrying is a sport?  Check out 30 weird sports around the world and 86 Fun Sports Trivia Questions and Answers


Leave a Reply

Your email address will not be published.