Interesting Maine Trivia Questions and Answers

Portland skyline as seen from Casco Bay with the Old Port filled with boats. Photo: santorinidave.com

Are you ready to test how well you know the U.S. State of Maine? or Do you want to have fun learning some interesting and uncommon facts about Maine? We got you, as these fact-filled trivia questions will expose you to many fascinating facts about Maine.

Be ready for fun, as we have lined up easy and difficult Maine Trivia questions that will expose you to the culture, geography, politics, and history of the beautiful state of Maine, some you will know others you will be happy to find out.

You can check out our 30 Interesting U.S Trivia Quizzes Video on YouTube

Advertisements

1. What is the state capital of Maine?
Answer – Augusta

2. Who is the current governor of Maine in 2022?
Answer – Janet Mills

3. What is the population of people in Maine?
Answer – 1.3 million people

4. What is the highest point in Maine?
Answer – Mount Katahdin

5. What is the state’s motto?
Answer – I direct

6. What is the state’s nickname?
Answer – Pine tree state

7. What is the state’s song?
Answer – “the state song of Maine ”

8. What is the state’s flower?
Answer – white pine cone and tassel

9. What is the largest city in Maine?
Answer – Portland

10. People from Maine can be called what?
Answer – Mainers or Down Easters

11. How many Offshore islands does Maine have?
Answer – 4000

12. When was the first naval battle of the revolutionary war fought in Maine?
Answer – 1775

See also  Interesting Michigan Trivia Questions and Answers

13. What is the longest river in the state of Maine?
Answer – St John river

14. How many lakes does Maine have?
Answer – 5,785

Advertisements

15. What is the state of Maine’s official fish?
Answer – landlocked salmon

16. What is the state of Maine’s official berry?
Answer – Wild Maine blueberry

17. What are the numbers of lighthouses in Maine?
Answer – 65

18. What is the average winter temperature in Maine?
Answer – 20 degrees Fahrenheit

19. What was America’s first chartered city in 1641?
Answer – York Maine

20. In what year was the state of Maine admitted into the Union?
Answer – 1820

21. What was the first capital of Maine?
Answer – Portland

22. When was the Acadia national park first opened?
Answer – 1916

23. How many breweries does Maine have?
Answer – 100

24. How many wineries does Maine have?
Answer – 24

25. When was the first commercial gemstone mine discovered?
Answer – 1821

26. How many cities are the in the state of Maine?
Answer – 22

27. How many counties does the state of Maine have?
Answer – 16

28. What is the world’s largest and oldest museum of mass transit the world?
Answer – the Seashore Trolley museum

29. Who was the first-ever women’s Olympic games marathon, winner?
Answer – Joan Benoit

30. In what year did Maine enact ranked choice voting?
Answer – 2016

31. The current Maine state flag was designed in which year?
Answer – 1909

See also  Interesting Hawaii Trivia Questions and Answers

32. What is the lowest point in the state of Maine?
Answer – Atlantic Ocean sea level

33. The official insect of Maine is__________?
Answer – honeybee

34. The official animal of Maine is?
Answer – moose

35. In what year did 100 million lb of lobster catch off the coast of Maine?
Answer – 2011

36. Burt’s bee the popular skincare brand was founded in Maine by who?
Answer – Burt Schavitz

37. In what year was the Institute of lobster founded?
Answer – 1987

38. What is one of Maine’s largest produce?
Answer – wild blueberries

39. What did the native Americans call the Portland peninsula?
Answer – Machigonne

40. Who commissioned the Portland headlight?
Answer – president George Washington

41. What is the major industry in Maine?
Answer – fishing

42. The coldest day ever recorded in the history of Maine is_____________?
Answer – January 2009

43. Maine’s earliest inhabitants are believed to be descendants of the _________?
Answer – ice age hunters

44. Where was the birthplace of poet Henry Wadsworth Longfellow?
Answer – Portland

45. Where can the Sebago lake state park be found in Maine?
Answer – Naples

46. Where can the Victoria mansion be found in the state of Maine?
Answer – Portland

47. In what year was the nation’s first sawmill established?
Answer – 1623

48. What is the official state cat of Maine?
Answer – Maine coon cat

49. When was the state established?
Answer – 1820

49. Who was the first female mayor of Maine?
Answer – Deqa Dhalac

See also  Interesting New York Trivia Questions and Answers

50. Who was the first woman pilot to receive her pilot license in Maine?
Answer – Eleanor Spear

51. In what year did the first woman pilot a plane in Maine?
Answer – 1922

Hope you enjoyed these Maine Trivia Questions. Please leave a comment below and share if you like the content. Check out 101 General Knowledge Trivia Questions and Answers – Part 1 here. Check out 51 Interesting United States (US) Trivia Questions and Answers


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*