Advertisements

Montana trivia Photo: affiliatedsd.com


Are you ready to test how well you know the U.S. State of Montana? or Do you want to have fun learning some interesting and uncommon facts about Montana? We got you, as these fact-filled trivia questions will expose you to many fascinating facts about Montana like “the name of the person that invented the heart monitor in Montana state“.

Be ready for fun, as we have lined up easy and difficult Montana Trivia questions that will expose you to the culture, geography, politics, and history of the beautiful state of Montana, some you will know others you will be happy to find out.

Advertisements

1. What is the Language origin of the name Montana?
Answer – Spanish

2. What is the motto of Montana state?
Answer – ” gold and silver

3. What is the nickname of Montana state?
Answer – the richest hill on the planet

4. How many counties does Montana have?
Answer – 56

5. Who owned the Copper King Mansion?
Answer- William Clark

6. What is the largest city in Montana state?
Answer – Billings city

7. What is the capital of Montana state?
Answer – Helena city

8. In what year was the state of Montana incorporated into the Union?
Answer – 1889

Do you know you can make money through Gossiping? CLICK HERE To Discover How

9. What are the two revenue-generating industries in Montana state?
Answer – mining and agriculture

10. What is the name of the first woman to be elected into the US Congress from Montana state?
Answer – Jeanette Rankin

11. What is the length of the largest snow lake seen in Montana state?
Answer – 15 inches

See also  51 Interesting Kentucky Trivia Questions and Answers

12. One of the largest steers in the world can be found in which Montana Museum?
Answer – O’Fallon Museum

13. What city in Montana state holds the record for the world’s fastest temperature change?
Answer – Loma city

14. What is the name of one of the remotest county seats in Montana state?
Answer – Jordan county

15. How many earthquakes does Yellowstone national park experience annually?
Answer – 1000-3000 earthquakes

16. How many lakes can be found in Montana state?
Answer – 250

17. What is the highest point in Montana state?
Answer – Granite Peak

18. How many moose can be found in Montana state?
Answer – 8000

19. What is the biggest county in Montana?
Answer – Hill county

20. How many American native tribes can be seen in Montana state?
Answer – 5

21. What is the name of the tallest brick structure in Montana state?
Answer – Smokestack

22. What is the name of the biggest reservoir in Montana state?
Answer – Fork peak reservoir

23. What was the hottest month in the history of Montana state?
Answer – July 2007

24. How many Montanans were killed in world war 1?
Answer – 1500

Advertisements

25. How many miles does the largest ICBM field in the US found in Montana state cover?
Answer – 23,500

26. What is the nickname of Gardner river?
Answer – Boiling river

27. What is the name of the oldest man on earth who came from the great falls in Montana?
Answer – Walter Breuning

See also  Interesting Idaho Trivia Questions and Answers

28. Who found the first gold at Last Chance Gulch?
Answer- The Four Georgians

29. In what year was the Montana state flag adopted?
Answer – 1905

30. What is the population of people in Montana state?
Answer – approximately 1 million people

31. What can you call someone living in Montana?
Answer – Montanan

32. What is the lowest point in Montana state?
Answer – Kootenai River

33. Who is the current governor of Montana state in 2022?
Answer – Mr. Greg Gianforte

34. Who is the current lieutenant governor of Montana state in 2022?
Answer – Kristen Juras

35. What is the state’s ballad?
Answer – Montana melody

36. What is the name of the state’s song?
Answer – Montana

37. What is the state’s official tree?
Answer – Ponderosa pine

38. What is the state’s official bird?
Answer – Western meadowlark

39. What is the state’s official butterfly?
Answer – Mourning cloak

40. What is the state’s official flower?
Answer – Bitterroot

41. What is the state’s official Gem?
Answer – sapphire and agate

42. How many national parks does Montana state have?
Answer – 2

43. How many state parks does Montana state have?
Answer – 55

44. Who invented the heart monitor in Montana state?
Answer – Jeff holter

45. In what year did Jeff Holter Invent the heart monitor in Montana state?
Answer – 1962

46. Who was the first European to enter Montana?
Answer – explorer Pierre Gaultier de Varennes

47. In what year did James Mackay name the Yellowstone river?
Answer – 1795
48. In what year did the first European settlement in Montana found?
Answer – 1841

See also  Interesting Oregon Trivia Questions and Answers

49. In what year were dinosaur fossils first discovered in Montana?
Answer – 1854

50. In what year was slavery abolished in Montana state?
Answer – 1865

51. In what year did women in Montana state receive the right to vote?
Answer – 1914

Hope you enjoyed these Montana Trivia Questions. Please leave a comment below and share if you like the content. Check out 101 General Knowledge Trivia Questions and Answers – Part 1 here. Check out 51 Interesting United States (US) Trivia Questions and Answers

Advertisements

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Copyright © All rights reserved. | ChromeNews by AF themes.